A KÉPben: a zalaegerszegi kapuk

Már évek óta gyűjtöm a kapukat, ajtókat, kilincseket; mármint képileg. Nemcsak Zalaegerszegen örökítek meg egy-egy érdekesebb darabot, hanem bárhol, ahol járok. Konkrét tervem nem volt velük, csak - az épületekhez hasonlóan - érdekel a kopottságuk, díszítésük, meg mindaz amit ráfirkáltak, hozzájuk toldottak az évtizedek alatt.


Merthogy ajtót, kaput, ritkán cserél az ember, így számtalan "réteg" képződik rajtuk, amik egy idő után izgalmas, vagy épp vicces nyomokat hagynak. Dublinban járva - ahol mindenhol színes kapukról készült képeslappal találkozni - gondolkodtam el azon, hogy vajon a zalaegerszegi bejáratokból lehetne-e valamiféle városképi dizájnt kreálni. Szerintem igen! Persze Írországban (és Angliában is) más a helyzet, hiszen ott az egyforma sorházak késztették az embereket arra, hogy a kapuikat színezzék. Lehetőleg úgy, hogy azok a szürke, ködös, esős időben is jól látszódjanak :) Így ezek az ajtók egyfajta védjegyekké, marketingelemekké váltak.
Ha Zalaegerszegen ilyen jellegzetességgel nem is találkozunk, azért szépen fel lehet rajzolni egy ívet, hogy miképp jutottunk el a polgári kor míves kapuitól, némi szocreálon és a modern dizájn több fázisán át a mai műanyag megoldásokig. Na és ezek "csodás" keverékéig! Mert leginkább azt látni, hogy a csere már csak a "végstádiumban" következik be, inkább átfestik, toldozgatják-foltozgatják őket. Sokszor még akkor is, ha a mögöttük lévő épület már rég megújult. Persze olyan is van, hogy együtt kopnak szépre, vagy épp groteszkre. Kinek hogy sikerül.
A legszörnyűbb viszont az, mikor értékes homlokzatokat csúfítanak el abszolút oda nem illő műanyag ajtókkal.

Akárhogy is, mindegyik egy különös történetet rejt, és a kapuk/ajtók nekem bezárt állapotukban is a nyitottságot jelentik, mert azt képzelem, hogy valami ismeretlen és felfedezni való dolog van mögöttük. ^_^
Azt szándékosan nem árulom el, hogy mely utcákban vannak az itt szereplő kapuk, de találgatni nem tilos! ;)
 



























Légy KÉPben a KulTour-Vidékkel! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szőnyegporoló-állvány blues - Régi idők elhanyagolt utcabútorai

Fűszeres gyógyital az asszonynép kedvére - Ürmösbor Szegedy Róza-módra

Laktanya romok az őszi fák között - Fantáziafejlesztő séta Sármelléken