A KÉPben: a badacsonyi Rizling vakáció

Októberi rizling bor-keresés a Badacsonyi Borvidék pincéiben. Egy kis gyalogtúra az őszi napsütésben, szőlőevés, borkóstolás, beszélgetés a borászokkal: termőhelyekről, fajtákról, oltásról, idei fagykárokról.

A háttérben a Gulács.
 2013-óta szerveznek a badacsonyi régióba Bortriatlont a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület tagjai. Ez évente három tematikus bortúrát jelent; a májusi hétvégén a szürkebarátot, a júniusin a kéknyelűt, az októberin pedig a rizlinget ismerhetik meg a túrázók. Többnyire 10-12 Badacsony-környéki borász csatlakozik az akcióhoz, akikhez - mint egy igazi teljesítménytúrán ;) - pecsételőfüzettel érdemes érkezni. Kitűzőket, palack borokat nyerhet az, aki jól bírja a kóstolgatást, és minél több helyre benéz. (Úgy tűnik, én inkább a gyaloglást bírom jól, mert idén csak kitűzőt sikerült szereznem 3 pecsétért cserébe; igaz most csak az első napra érkeztem.)
Persze kulturális, meg gasztro-programok is kísérik a rendezvényt: sajttálak, bográcsos-finomságok, csoki-bor párosítás. Plusz amit a természet ad évszakonként: most éppen mindenhol potyog a dió meg a mandula, és még szőlő is van a tőkéken. Titokban, és módjával lehet szemezgetni. A triatlont érdemes gyalogtúrával összekötni, és nem csak kimondottan a badacsonyi hegyre koncentrálni; a Római úton végigsétálva, Káptalantóti felé nagyon jó helyeket találni... és nemcsak a borászatokra gondolok. A Badacsony, a Gulács és a Tóti-hegy övezte völgy egy igazi energia lelőhely; lelki és szellemi értelemben egyaránt.
Az erdei/mezei ösvényeken, traktornyomokon haladva csodás helyekre juthatunk; tanúhegyek, szőlőbirtokok, meg Balaton távolról. Nem elég egyszer látni, annyira más évszakról évszakra a hangulat, ráadásul több fejlesztés is történt a környéken az elmúlt egy-, másfél évben, ami miatt vissza-visszatér az ember.
Pláne, mert manapság már nemcsak nyár végéig tart a szezon! Attól a rossz szokástól viszont szabaduljunk meg, hogy a badacsonyi "rablósoron" dekkolunk, mert azt hisszük, hogy megérkeztünk. A lényeg sokkal magasabban van! 

Fotók:

Érik a szőlő...

Néhány szemet le lehet nyúlni :)

Amelyik pohárban sok van, az volt az édes. És az sosem finom

Merre tovább?

Az új helyeken keleti a minta (Váli bor).

"Saját örömömre :D

Néha beúszott egy sötét felhő a képbe...

Az ilyen kapukat nagyon bírom.

A poloskák is szeretik a napot.

Megrészegült hordó

Gulács, meg felhők...

Badacsony-látkép traktorral.

A Tóti-hegy. Ezt még nem másztam meg, pedig évek óta tervben van.

"Még nyílnak a völgyben..."

Az ott már a fonyódi hegy.

Határozottan őszül a táj.

Aranyhíd! :)

Mit mondjak... ez az egyik kedvenc helyem!

Naplemente és good bye Balaton.


Badacsonyról itt

Légy KÉPben a KulTour-Vidékkel! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szőnyegporoló-állvány blues - Régi idők elhanyagolt utcabútorai

Fűszeres gyógyital az asszonynép kedvére - Ürmösbor Szegedy Róza-módra

Laktanya romok az őszi fák között - Fantáziafejlesztő séta Sármelléken