József Attila Emlékház: nem unalmas, játékos!


Hekk és gulyásmentes övezet a Balaton-parton; nem diszkó, nem szabadtéri szórakoz(tat)óhely, és ráadásul nem is kelt Balaton-retró érzést. A balatonszárszói József Attila Emlékház jó példa arra, hogy igenis létezhet kulturális megújulás a tó partján, illetve az alig kétezres lélekszámú nagyközségben.
Míg néhány évvel ezelőtt osztálykirándulók kötelező és unalmas megállóhelye volt a szárszói villasoron álló emlékház, addig ma egy modern, színes, interaktív és a 21. század kívánalmainak megfelelő kiállítóhellyel találkozhatunk. Az egykori Horváth-panzió (ahol a költő utolsó napjait töltötte) épületéből kialakított emlékházat 1955-ben nyitották meg először, majd a tárlat anyagát bővítették, így hivatalosan 1972-ben vált József Attila Emlékmúzeummá. 1997-ben frissítették és felújították ugyan a kiállítást, ám az igazi "áttörésre" tavalyig várni kellett. 2012 februárjára Európai Uniós támogatással teljesen átalakult a kiállítótér és a tárlat anyaga. Új installációkkal, dokumentumokkal, és ritkaságnak számító relikviákkal bővült a gyűjtemény, a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, és néhány magángyűjtőnek köszönhetően. Látványvilága, sokszínűsége és interaktivitása miatt pedig kikerült az "unalmas kiállítás" kategóriából.



Szerelemről, betegségről, szenvedésről és költészetről szól a tárlat, mely a tényeken túl a lelkünkre is hat. József Attila életét és munkásságát az utolsó időszakon keresztül ismerhetjük meg.
 Kinagyított - és nagyon "ütős" - fotográfiák, olvasmányos szövegek, bő kép- és hanganyaggal ellátott multimédiás eszközök, és kreatív játékok teszik izgalmassá a kiállítást. Olyannyira, hogy észrevétlenül elrepül akár másfél óra is, sőt a gyerekek is találnak elfoglaltságot maguknak.


Az emlékházban ráadásul alkalmanként kiegészítő programokat is szerveznek (pl. Alkotók Napja), és nemcsak a nyári főszezonban vannak nyitva. Április 11-október 31-ig látogatható.
Egyetlen hiányosság talán a marketing-tevékenység. Sokkal több helyen (Szárszón belül is) és fórumon kellene hirdetni a ház létezését, és megújulását.
És bizony elkelne egy saját honlap is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szőnyegporoló-állvány blues - Régi idők elhanyagolt utcabútorai

Fűszeres gyógyital az asszonynép kedvére - Ürmösbor Szegedy Róza-módra

Laktanya romok az őszi fák között - Fantáziafejlesztő séta Sármelléken